Смел млад мъж спаси кюстендилското село Ломница и гората край него от пожар. Герой в случката е Иван Белишки, който преди няколко вечери, докато вървял из пътеките над селото, забелязал огромни пламъци. Веднага подал сигнал, но след това, вместо да чака някой да дойде, с решителни действия успял да пресече огъня и да свърши голяма част от работата на пожарникарите, съобщи Нова телевизия.

Всяка вечер Иван обичал да излиза на разходка из горските пътеки в граничната зона край село Ломница. Преди няколко дни пак се любувал на тихата природа, когато усетил мириса на дим. След миг видял пламъци и кълба дим.

"Изкопах траншея около 70 см, за да се предотвратя разпространението на пожара нагоре, тъй като застрашава махала Радомирци. Къщите са на няколкостотин метра, а самата природа е суха, много бързо се разраства, след което се опитах да предотвратя разпространението на огъня по стволовете на дърветата, във височина. Ако се запалят короните, тогава става неконтролируемо. В началото се виждаше как целия склон гори", разказва той.

Кадър от Нова телевизия

Сам срещу огъня Иван на няколко пъти рискувал живота си, за да спаси гората.

"Едното от дърветата, което гореше в основата, падна върху мене, малко си контузих главата и ръцете си обгорих с дърво, което се опитах да преместя. Имам няколко дребни изгаряния, но всичко ще се оправи. По принцип човек на първо място трябва да мисли и за собствената си безопасност. Това е инстинкт, но ако можем да помогнем, нека помогнем", смята Иван.

Той казва, че не се е замислил и за миг дали да се хвърли в битката срещу огъня, защото е трябвало да се действа бързо, преди ситуацията да стане неовладяема.

Иван е разказал случката си в социалните мрежи, но не за да търси одобрение, а за да предизвика реакция срещу умишлените палежи в гората. Защото е сигурен, че пожарът край Ломница е дело на злонамерени хора.