Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ информираха, че на 15 март работниците и служителите в дружеството организират протестен митинг под надслов "За достойно разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен". На този фон директорът на "Метрополитен" ЕАД - Стоян Братоев, обеща увеличение на заплатите на служителите.

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обясниха пред БТА, че имат опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията с 15% няма да се изпълни във вида, в който е подписано.

"Опасенията на хората са, че има индикации, споразумението да не бъде изпълнено, така както е написано, а да има разпределение на възнаграждения с цел изравняване, което нито е синдикално, нито е редно, защото противоречи на това, което сме се споразумяли", коментира Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Ще предприемем съответните синдикални действия, а те са протестни, каза той и допълни, че федерацията организира протест на 15 март на служителите и работниците в "Метрополитен".

Александър Шопов информира, че на 15 март в 11:30 ч. ще има среща на представители на синдикатите и ръководството на дружеството, на която ще се обсъжда въпроса за заплатите на служителите и работниците в "Метрополитен".

Стоян Братоев припомни пред Българската телеграфна агенция, че на срещата между кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, която се състоя на 26 февруари в Столичната община, е договорено с 15% увеличение на фонда за заплати в дружеството. Водят се преговори дали увеличението да е с 15 % за всички служители и работници или на тези с по-високи заплати то да е по-малко, каза Братоев.

Най-вероятно обаче увеличението ще бъде 15% за всички служители и работници, тъй като трябва да се направи система за заплатите, която не е направена, посочи директорът на транспортното дружество, в което работят около 1800 човека. Братоев увери, че окончателното решение ще се вземе съвместно със синдикатите.

На 26 февруари в Столичната община имаше среща по темата между кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, на която бе взето решение за увеличаване на заплатите на работещите в градския транспорт с 15% от 1 март 2024 година. Кметът Терзиев каза тогава, че са осигурени 37 млн. лв. за 15% увеличение за заплатите в градския транспорт и че няма възможност за увеличение с 30%.

В началото на годината работещи в градския транспорт в София излязоха на протестна акция, организирана от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ. Те настояваха за увеличение на заплатите с 30% и за подобряване на условията на труд.