Части от два квартала в София са с ограничено движение заради започналия строеж на метрото. Спира се движението по ключови булеварди и улици в "Гео Милев" и "Слатина".

"Ремонтните дейности се очаква да продължат около две години и половина, в които ще бъдат затворени три участъка - при кръстовището с бул. "Ситняково", другият е на кръстовището с ул. "Николай Коперник", третият - кръстовището с ул. "Слатинска". Вътрешнокварталните улици ще бъдат използвани като обходни маршрути", заяви пред БНТ началник управление "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД Светослав Статев.

Жителите на квартала се опасяват, че ще се стигне до големи тапи в кварталите, а обходните маршрути няма да могат да поемат от големият пътникопоток.

Светослав Статев обясни, че сред мерките, които могат да се вземат, е пренасочване към алтернативни обходи маршрути.

"На това място винаги има интензивен трафик, но мисля, че хората вече се ориентираха. Проведохме дълга кампания, за да информираме гражданите какво предстои и как ще бъде организирано всичко. Трябва да се осмисли отново цялата организация на движението и паркирането в района", коментира кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

От 6 януари дза период от 2,5 години е затворено и локалното платно на "Цариградско шосе" между бензиностанция OMV и Макдоналдс. Това се налага, защото там е подземната площадка, от която ще бъде внесена и сглобена тунелопробивната машина.

"Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото", обясни кметът на София Васил Терзиев.