35 хиляди ученици ще посетят 400 български неделни училища зад граница през следващата учебна година. Това стана ясно на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Основният проблем пред българските учебни заведения извън страната, е финансов, споделят от Асоциацията. Трудност пред училищата е и адаптирането на програмите за образование с тези у нас.

В Асоциацията на българските училища в чужбина членуват 123 от учебните заведения зад граница. Целта на неправителствената организация е приобщаване на децата, които получават образование извън страната, към България. Трудности пред подрастващите ни сънародници в чужбина обаче не липсват. Най-често те са финансови. Бариерите в някои държави също се оказват проблем.

"Много внимателно се работи в българските училища в Гърция например. Все още много трудно се създават български училища в Турция. В Западна Европа и в САЩ тези неща са уредени доста по-добре. Самите училища обаче имат проблеми и с адаптираните програми за обучение В някои страни това са деца, които от няколко поколения са в чужбина и за тях е трудно да учат по-програмите, по които учат нашите деца в България. Тук мога да кажа, че учителите, които създават тези учители и работят там, са новите будители. Те успяват да преодоляват тези проблеми.", заяви пред Телевизия "Европа" Райна Манджукова от Асоциация на българските училища в чужбина.

Въпреки трудностите обаче, от Асоциацията са категорични, че напредъкът по създаването на български училища зад граница, е голям. През следващата учебна година над 35 хиляди деца ще посетят 400 български неделни учебни заведения в чужбина. Преди 10 години броят на родните училища извън страната е бил едва 50, а учениците в тях - малко над 3000.