Преди месец македонското списание "Фокус" съобщи, че в страната има хиляди фалшиви лични карти, които се използват по време на избори. Журналистът от списанието Любиша Арсич предаде 105 фалшиви лични карти на новия вътрешен министър Оливер Спасовски (представител на опозиционния СДСМ в служебното правителство).

В събота, 19-ти декември, Специалната прокуратура съобщи, че е открита и разбита нелегална работилница за фалшиви лични карти и документи. При акцията бяха задържани трима души, съобщи БГНЕС.

Фалшивите лични карти и машини за изработване на лични документи са част от доказателствата, открити на няколко места в Скопие. Там прокуратурата откри, че са изработвани лични документи с намерението опозицията да може да докаже, че управляващите са фалшифицирали изборите, съобщава македонският вестник ”Дневник”, цитиран от "Фокус".

Според неназовани източници от разследването освен лични карти сред доказателствата били открити и фалшифицирани български паспорти на името на високопоставени лица от управлението, както и фалшиви сметки от швейцарски банки.

Ставало дума за искания за изтегляне на пари от сметка, на които трябвало да се допише само сумата. На тях имало имената на македонски политици.

Полицията е открила още интернет и телефонна комуникация между част от арестуваните и собственик на интернет портал, в която ставало ясно, че било договаряно да се създаде скандал с български паспорт на македонски политик за предизборни цели.

Премиерът на Македония Никола Груевски призова международната общност да следи скандала с фалшифицираните лични документи.

Това, което чух за фалшифицираните документи е шокиращо”, заяви Груевски.

Той поздрави МВР и прокуратурата за успешната акция. Македонският премиер не е пожелал да коментира детайли от разследването.