Примата на българската естрадна музика Лили Иванова поздрави във Фейсбук всички медици по случай Деня на българския лекар.

"Честит празник, уважаеми български лекари! Днес, повече от всякога, народът ни е признателен за Вашата отдаденост, грижа, неуморим дух и сила в тези тежки времена! Вие сте незаменими и сте нашата гордост! Бъдете здрави!

С огромно уважение и респект пред благородната Ви професия!", написа певицата в официалния си профил в социалната мрежа и публикува снимка на лекари от столичната Александровска болница.

Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари избират светеца за свой закрилник.

Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза "Лекар на годината". В петте категории са отличени едни от най-изявените лекари в страната. Наградите на съсловната организация са за принос в медицината. Тъй като тази година несъмнено е белязана от пандемията от COVID-19, голяма част от категориите пряко или косвено са свързани с нея, отбелязват лекарския съюз.

Имената на победителите в отделните категории ще бъдат обявени по време на тържествена церемония в Националния исторически музей.