От петък тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурор, разследващ главния прокурор. Тази нова правна фигура обаче бе атакувана от президента Румен Радев пред Конституционния съд. Трябва ли съдебните кадровици да открият процедурата, или е редно да се изчака решението на конституционните съдии?

"Конституционният съд ще допусне искането на президента и оттук започва определен срок, в който да се дадат становища и да се произнесе Конституционният съд", каза пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя прогнозира, че съдът ще се постарае да се произнесе в по-кратък от зададения тримесечен срок.

"За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите", коментира доц. Киселова.

"Ако бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на КС за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос, поясни Наталия Киселова. - Дори да е избран, ще се наложи да бъдат променени правилата, респективно друг ред. Темата ще бъде отворена, не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако то обяви разпоредбите за противоконституционни."

Киселова смята за по-вероятно членовете на ВСС все пак да започнат процедурата.

"Има няколко неща, които трябва да се отчитат. Дали трябва да се бърза преди изборите, дали този въпрос е политически. Част от натиска според мен е да се приеме онова, което мнозинството наложи. Другата възможност е, все пак тези три месеца прехвърлят времето на изборите, и според мен е по-добре да се изчака да минат изборите. Според мен и Конституционният съд тогава ще се произнесе, за да не става част от предизборната реторика", обясни тя.

Запитана дали може да се "замрази" процедурата във Висшия съдебен съвет, тя каза, че оспорването на норми пред Конституционния съд не спира тяхното прилагане.

"При паритет в броя на гласовете в Конституционния съд, искането се счита за отхвърлено", уточни още Киселова.

Тя намира създадената сега уредба за избор на прокурор, разследващ главния, за палиативно решение - "хем за чуждестранните партньори да е приемливо, хем да създава сигурност в заемащите в момента длъжността".