Три са домовете за възрастни в страната, където вече има заразени с коронавирус.

Още осем души от дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, в който живеят 215 души, са установени с коронавирус през последното денонощие. Така броят на диагностицираните с COVID-19 от социалното заведение, в което има огнище на заразата, вече е 57.

От Областния оперативен щаб в крайдунавския град информират, че 86-годишна жена от дома, настанена в Университетската болница "Медика" с коронавирус, е починала вчера. Така смъртните случаи на заразени от социалното заведение вече са два. Преди ден бе съобщено за 80-годишен мъж от дома, който също почина.

Шестима души от останалите 55 заразени са от персонала, а 49 са възрастните потребители. От Областния оперативен щаб информират, че до вчера са взети общо 164 проби за PCR изследване на живеещи в социалното заведение. Очакват се резултатите на 92-ма души.

По темата, че ситуацията се следи - брифинг даде социалният министър Деница Сачева, която обясни, че се прави организация заразените да бъдат преместени в друга сграда, но бяха отправени и обвинения към кмета на града, който е от БСП, че е подценил ситуацията.

Самият кмет Пенчо Милков обаче едва днес бе изписан от болницата след лечение за коронавирус. Той се похвали за това в социалната мрежа. Кметът на дунавския град изкара тежко заразата и бе в болницата 23 дни.

В дома за възрастни хора "Свети Георги" в кв."Чайка" във Варна също има положителни проби - там заразените са 14 души.

9 от обитателите на дома са изолирани в хосписа, под карантина са и петима души от персонала, съобщи БНТ.

По думите на областния управител Стоян Пасев притеснителното е, че възрастните хора имат поне още едно допълнително придружаващо заболяване.

Той каза още, че вирусът е внесен отвън, тъй като хората в старческия дом са в изолация от 16 април и оттогава не са излизали. Старческият дом е частен и се налага ръководството му да поеме грижата за заразените, тъй като държавата няма как да помогне на частна структура, обясни Пасев и допълни, че ако има симптоматика и някакви усложнения, хората ще бъдат настанени в болнични заведения.

Алармирано бе и за опасност в Добрич. Пет огнища на Covid-19 в организирани колективи са регистрирани през последните 24 часа в Добрич, съобщава БНР.

Масово тестване е започнало от днес в Дома за стари хора в града, след като лице от персонала е дало положителна проба за инфекцията. Там са настанени над 100 души.

Затворена за дезинфекция е и Детска градина номер 24. С преустановена дейност е и завод, след като половината от работниците му също са дали положителен резултат.

Общинската администрация подготвя писмо до министъра на здравеопазването заради състоянието на многопрофилната болница, която закри инфекциозното си отделение в началото на юли.

"Почти 99 на сто от всички случаи на заразени в областта са в Добрич", заяви директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Според нея хората масово пренебрегват противоепидемичните мерки, а ситуацията е изключително трудна за овладяване.

В Пазарджик днес бе установен също още един шофьор на линейка с COVID-19. Мъжът е в болница.

Центърът за Спешна помощ в Пазарджик продължава да обслужва пациенти при засилена дезинфекция, съобщи бТВ. В четвъртък почина шофьор на линейка с коронавирусна инфекция. Втори шофьор също се оказа с положителна проба. Той е хоспитализиран в Панагюрище.

Днес трябва да излязат пробите на контактните лица на заразените. Починалият 61-годишен шофьор на линейка от Спешна помощ е дългогодишен служител.

Преди дни се почувствал зле и постъпил във вътрешно отделение на болницата.