Няма спор, че може и трябва Националната детска болница да е в района на Медицинска академия. Теренът е свободен. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова в парламента. Тя участва в обществена дискусия "Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от "Демократична България".

Гости са архитекти, инженери, специалисти в изграждането на детски болници, депутати.

"Още от 2011 г. в застроителния план там има място за детска болница", припомни Комитова. Според нея плюс за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура.

"Днес са две тези: ще се борим ли за сградата-скелет или ще вървим към нова сграда, както е предвидено от 2011г.", обобщи Комитова.

Според арх. Пенчо Димитров от МРРБ не би трябвало да има големи очаквания към ведомството за решаване на споровете, тъй като възложител е здравното министерство и всички процедури са в правомощията на здравния министър.

"Основната задача е да се отговори на въпроса може ли България да си поставя национални цели, политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца", каза в началото председателят на ПГ ДБ Христо Иванов. "Ако се постигне съгласие около такъв приоритет, той да може да мине през бюджета, през парламента", обясни Иванова и добави, че по тази причина дискусията е важна и се провежда в Народното събрание.