Да бъде спряно узаконяването на проекта за изграждане на детска болница чрез използване на строежа в двора на Александровската болница и да се направи анализ какво е нужно за детското здравеопазване у нас - това поискаха родители и граждани, които се събраха на протест пред Министерския съвет.

Организаторите на протеста от инициативния комитет "За истинска детска болница" обясниха, че не са били поканени на вчерашната среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която е взето решение здравното министерство да задвижи узаконяването на инвестиционното намерение за недостроената сграда, избрана от предишното правителство.

"Искаме категоричен отговор и решение за спиране на този проект, тъй като той е несъстоятелен", обясни пред Dir.bg Валентина Ташкова от инициативния комитет "За истинска детска болница". Според нея първо трябва да се направи анализ на нуждите на детското здравеопазване, да се разпише стратегия за развитие на кадрите и на детското здравеопазване, а бъдещата сграда да бъде функция на това.

Валентина Ташкова от инициативния комитет "За истинска детска болница

Снимка: БТА

Миналата седмица от инициативния комитет внесоха петиция с над 65 хиляди подписа за прекратяване на договора с дружеството "Главболгарстрой", което трябва да реализира инвестиционното намерение за превръщане на съществуващата сграда в детска болница. Към момента подписите в петицията вече са близо 90 хиляди.

Узаконяване на проекта, дострояване на изоставения строеж в двора на Александровската болница и построяване още 2 ниски корпуса - това трябва да се уреди нормативно от здравното министерство, според решението от срещата в МРРБ, обясни пред протестиращите Надежда Цекулова, също представител на инициативния комитет "За истинска детска болница".

"Изоставеният строеж може и да е годен за някаква друга сграда, но не и за съвременна, модерна педиатрична болница. Не искаме събаряне на строежа, не ни интересува какво ще стане с този строеж. Искаме анализ, конкурс и да бъде направен съвременен проект", заяви Надежда Цекулова.

Снимка: БТА

А според Валентина Ташкова най-логично е да е има нова сграда за бъдещата болница.

"Трябва да е терен, възможно е да е в двора на Александровска или на друго място. Трябва да има паркова среда", смята тя.

На протеста беше и Пламена Николова, майка на две деца. Тя си представя детската болница като място, в което средата лекува децата.

"Място, което е светло, приветливо, което не плаши децата. Място, което приема родителите, а не ги гони. А също така като място, на което се развива профилактиката за децата. Защото слава богу най-големият дял от детското здраве не е болестта, а е мястото, където се прави така, че децата да не се разболяват. В нашите болници за децата е страшно, те усещат болестта, което по никакъв начин не им помага да се почувстват по-добре и да се излекуват по-бързо", сподели майката.

Снимка: БТА

Според организаторите на протеста за реализацията на проекта с изготвяне на анализ и построяване на сграда са нужни между 2 и 3 години, ако бъде започнато веднага. Те настояват за отговори от служебното правителство, за да разберат какво ще получат децата, лекарите и родителите.