До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за Национална педиатрична болница, която ще се намира на същото място, където е старият строеж - в границите на Медицинската академия.

Това съобщи ресорният министър Виолета Комитова след среща с представители на инициативния комитет "За истинска детска болница". Тази сутрин родители с малки деца и граждани се събраха на протест пред Министерския съвет с искане да бъде спряно узаконяването на проекта за изграждане на детска болница чрез използване на недостроената сграда.

Министър Комитова обясни, че новата сграда ще е висока 20 метра. Тя припомни хронологията на проекта за детска болница и се спря на последната й среща със страните по него.

"През 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от шест месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата недостроена сграда съществува", обясни служебният министър.

По думите й по смисъла на Закона за устройството на територията и на влезлия през 2011 г. в сила план няма как в действащ план да се появи стара сграда.

"Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект - реконструкция и дострояване на съществуващата сграда", допълни Комитова.

След срещата от инициативния комитет "За истинска детска болница" обявиха, че са доволни от становището на министерството, защото съгласно Закона за обществените поръчки договорът за болницата има друг предмет - не реконструкция, а нова сграда. Техните представители изтъкнаха, че няма как в рамките на тази обществена поръчка и този договор да продължи строителството на нова сграда.

Организаторите на сутрешния протест поискаха в рамките на мандата на служебното правителство да се прекратят обществената поръчка и договорът с изпълнителя, да се възложи на анализ на нуждите за детското здравеопазване и да се инициира диалог с гражданите по процеса чрез Обществен съвет.

Снимка: БТА

"Ние сме подготвени по темата", коментира от своя страна здравният министър Стойчо Кацаров. Той посочи, че ведомството гледа на нещата в голям мащаб. Според него изграждането на една хубава болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ.

Той допълни, че наред с решението за изграждането на такава болница, вече са предложени допълнителни мерки, които да подобрят детското здравеопазване в страната, защото не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница.