Колоездачи легнаха до своите велосипеди на кръстовището до Ларгото. Така те искаха да покажат какво се случва, когато уязвимият велосипедист е блъснат от двутонен автомобил. Акцията е в рамките на втория "Поход за живот" и е в знак на протест заради фаталните инциденти с велосипедисти през последните две седмици.


Шофьорите трябва да ни пазят, не да ни убиват, коментира пред журналисти Иво Делин от сдружението "Велоеволюция", които са сред организаторите на събитието.

Те настояват за законодателни промени - да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на велосипедист, защото според тях масово изпреварването не се прави както трябва.

Снимка: Булфото

"Искаме одит на всички велоалеи, защото според нас не са качествени и не са безопасни, и по-големи присъди за всички убийци на пътя, които са избягали от местопроизшествието", обясни Делин.

Той припомни, че за по-малко от две седмици сме станали свидетели на два фатални инцидента с колоездачи - единият край стадион "Локомотив", а другият - на Околовръстното шосе на София преди "Люлин".

Още не е заловен шофьорът, блъснал велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата, от СДВР издирват очевидци на катастрофата, след която млад мъж, баща на две деца, загуби живота си.

На 21 октомври сутринта на столичния бул. "Рожен" 42-годишният Константин Касабов беше блъснат от автомобил, а шофьорът остави тежко пострадалия мъж на пътя. Въпреки усилията на лекарите в "Пирогов", той почина от тежките травми. Мъжът оставя съпруга-вдовица и две дъщери, едната от които на две годинки, сирачета. От СДВР призовават граждани, станали свидетели на инцидента или разполагащи с информация за водача или автомобила, да подадат сигнал на тел. 112.

Снимка: Булфото

Велосипедистите, които се събраха пред сградата на Министерския съвет, се отправиха на шествие към МВР.

Това е вторият "Поход за живот". Първият беше преди една година след поредния фатален инцидент на пътя с велосипедист. Организаторите на проявата припомнят, че тогава им е обещан нов закон за движение по пътищата, който още не е факт.