КНСБ настоява за увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до две години, както и на обезщетението за безработица. От синдиката поискаха това да бъде заложено между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година на среща с парламентарната група на ГЕРБ, предаде БТА.

След срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова дадоха изявления пред медиите.

КНСБ иска увеличение както на максималния, така и на минималния размер на обезщетението за безработица, каза Димитров. По думите му няма логика да се вдига максималният осигурителен доход, а да не се вдига максималното обезщетение - то трябва да е 60 на сто от максималния осигурителен доход. Минималното обезщетение трябва да бъде увеличено от 9 на 12 лева, за което трябват около 12 милиона допълнително, допълни президентът на КНСБ.

КНСБ иска и обезщетението за втората година майчинство да се вдигне с 40 лева. За това са необходими 17 милиона лева.

От синдиката смятат, че няколко системи остават недофинансирани. Около 10 милиона лева допълнително трябват за системата на земеделието - за "Напоителни системи", "Борба с градушките " и Селскостопанска академия, за да могат заетите там да получат тези 10 процента увеличение на заплатите.

Поставен е и проблемът с музикално-сценичните дейности, които остават също недофинансирани според синдиката. За тях трябват около 20 милиона лева допълнително, за да могат хората също да получат увеличение на заплатите, както е обещано на всички. В социалните услуги и социалните дейности трябва по-високо увеличение на заплатите - поне 15 процента е необходимо да се увеличат възнагражденията, смятат от КНСБ.

Пламен Димитров подчерта, че КНСБ не си е променила позицията по бюджета за 2019 година. От синдиката го определиха като най-добрия бюджет от управлението на премиера Бойко Борисов досега. Оценката беше добре премислена и аргументира, каза Димитров. При над 5 милиарда повече разходи спрямо тазгодишните, не мога да кажа друго, допълни той. Разпределението на приходите не е най-добро, знаете нашето мнение по отношение на плоското облагане, каза още Димитров.

КНСБ е изразила ясна подкрепа за увеличение на разходите за социални нужди, здравеопазване, образование и за тези 840 милиона лева повече, които са предвидени за персонал. Димитров припомни, че КНСБ през лятото поиска милиард и сто милиона повече увеличение на заплатите в бюджетните системи.

Към 80 процента са изпълненията на нашите искания, допълни лидерът на КНСБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отбеляза, че срещата е минала в приповдигнат тон, защото за първи път синдикатите са доволни от разходната част на бюджета. По думите й ще се огледат възможностите и резервите, които има, за да се изпълнят исканията. Ясно е, че при един разпределен бюджет, ако се търси увеличение в едно перо, то трябва да е за сметка друго, допълни председателят на бюджетната комисия.

Тя отбеляза, че остават различията по отношения на данъчната система, те са фундаментални, но при сериозната приходна част, предвидена в бюджета, се дава основание да се смята, че необходимите за разходните политики приходи се събират и при тази данъчна система.

Според Стоянова това става и заради изсветляването на икономиката, което ще продължи, както и заради добрата работа на приходните агенции. Надявам се и протестиращите вън да чуят, че бюджет 2019 е един от най-добрите бюджети, той осигурява допълнително средства и за социална защита и за работещи, и за ключови приоритетни сфери важни за развитието на държавата като здравеопазване и образование, заяви председателят на бюджетната комисия.