Медиците на първа линия при борбата с COVID-19 нямат на 100% предпазни средства и облекла. Това призна в предаването "Лице в лице" по bTV здравният министър Кирил Ананиев, но уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това ще се промени. Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо.

"Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла - няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим", каза Ананиев и даде пример с маските и очилата, които дойдоха от Турция.

По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина - ги грози глоба от 5 000 лв.

Той заяви, че въвеждането на извънредно положение в демократична държава не означава хаос и безконтролност, а система от правила, норми и мерки, които са по-различни от тези, които функционират в нормална ситуация.

Ананиев призова мерките да се спазват, защото успехът в борбата със заразата няма да бъде пълен. Той допълни, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките.

"ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действа. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства - ще удължим срока до 12 месеца", заяви ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица други текстове, които облекчават здравната система.

Здравният министър призова хората да си останат вкъщи и да не се събират в групи. Той посъветва хората да ядат повече плодове и зеленчуци. "Преустановихме посещенията в редица обекти, подкрепят предложението на г-н Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да се въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед" , допълни той.

Здравният министър коментира, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси, затова икономиката не бива да спира. Относно въпрос на граждани - къде се взимат проби за COVID-19, министърът отговори, че това се случва в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Той коментира, че бързите тестове крият голям риск от грешка.

Кирил Ананиев заяви, че преговарят с лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, да не подават оставки. "Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни", каза той.

Ресорният министър заяви, че са свободни 40% от леглата за инфекциозно болни пациенти. Той беше категоричен, че здравната система ще издържи на напрежението. Ананиев обяви, че няма да се прави нова клинична пътека за COVID-19.

Здравният министър въведе нови мерки от 00:00 часа на 18 март влиза в сила забрана за влизане в България на граждани, пристигащи от рискови държави, съобщиха от Министерство на външните работи

От 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на Р България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства.

С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден - Ексохи.