Камарата на следователите възразява срещу опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически борби и скандали. Ето и пълният текст на позицията: 

По повод безпрецедентната обстановка в страната, ние от УС на Камара на следователите в България /КСБ/ като сдружение за защита независимостта и професионалните интереси на следователите, остро възразяваме срещу опитите прокуратурата да бъде въвлечена в политически борби и скандали, целящи дискредитирането на институцията, статута на българските магистрати и независимостта на съдебната власт. 

Като най-представителната съсловна организация в системата на съдебната власт, чиито приоритети са утвърждаване законността и противодействие на престъпността, защита правата на човека и интересите на гражданското общество, сме особено бдителни към опитите за намеса върху дейността на правоприлагащите органи.

Следим с безпокойство изявленията на държавния глава Румен Радев през последните дни, в които той открито нападна действията на правоприлагащите органи. Подобни изявления и то от президентската институция не само, че дават лош сигнал за държавността, но и говорят за незачитане разделението на властите, като основен принцип на правовата държава. Считаме, че тези изявления накърняват престижа на държавата, институциите и в частност цялата съдебна власт, освен във вътрешен план, така и пред международните ни партньори, посочват от камарата.

От там остро възразяват срещу политическия натиск, целящ да предизвика скандал и политическа криза в страната, външна намеса в работата на независимата съдебна власт и поставяне под съмнение професионалните ни действия при утвърждаване законността, противодействието на престъпността и защита на гражданските права и интереси.

Камарата призовава всички институции, политически субекти и медии да отстояват разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната и да не допускат институционални и междуличностни конфликти.