Насред споровете за минало, език и идентичност, Русия отправи чрез своите дипломатически мисии посланията си към Северна Македония и България. Нека видим какво написаха руските дипломати в социалните мрежи на празника 24 май.

За Северна Македония

"Честитим на братския македонски народ Деня на светите братя Кирил и Методий, който се чества като национален празник. Днес в Русия е празник - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя" - Владимир Путин. Това се казва в туит, публикуван в профила на руското посолство в Република Северна Македония.

Изявлението на руския президент всъщност е от преди четири години. През 2017-а Владимир Путин заяви пред тогавашния си македонски колега Георги Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Изявление, което предизвика множество отрицателни реакции в България.

Президентът Румен Радев каза тогава в отговор, че "от България Русия получи своята писменост, от нашите, българските земи в Русия дойде и християнството, и старобългарския църковно-славянски език".

В друг туит днес руското посолство в Скопие пише още: "Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя".

За България

В същото време, от фейсбук страницата на руското посолство в България посланик Елеонора Митрофанова поздравява българския народ "в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

"Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "«България е дала на източните славяни висшия слой на езика, «полюса на духовността», обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно"", се казва в поздравлението.

"И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове."

Със снимки се отразява поднасянето на цветя от посланик Митрофанова и представители на посолството пред паметника на Св.св. Кирил и Методий.