В столицата днес продължава да е затруднен трафикът заради блокадата с палатки пред Министерски съвет и на Орлов мост.

Затворени за движение от протестиращи срещу правителството са столичните кръстовища при Орлов мост и "Цар Освободител" в района на президентството.

Не се пропуска движение на МПС през тези две места, предупреждават от МВР. Градският транспорт се движи с променен маршрут.

Към обед обстановката в района е спокойна. Няма засилено полицейско присъствие.

"Този протест е и за другите граждани, разбирам, че те имат някакво неудобство в момента, но мисля, че е редно да се погледне отвъд собственото неудобство и в името на малко по-общото благо", заяви пред БНР един от протестиращите на Орлов мост, които останаха там през цялата нощ.

Жители на София обаче изразиха недоволство от блокадата:

"Не е правилно да се блокира булеварда, защото другите хора се притесняват от това нещо и не могат да си вършат работата. Двайсет човека не са цяла София...Не е редно това, но такава ни е демокрацията".

Междувременно пред Министерски съвет протестиращи вече забиват трайно палатките си в жълтите павета.

И забиват колчетата на палатките си

Снимка: БТА

От общината дадоха справка за затрудненията в движението към обяд. 

Поради затваряне на кръстовището на Орлов мост от протестиращи граждани е изключително затруднено движението по бул. "Драган Цанков", "Алея Яворов", бул. "Ситняково", "Шипченски проход", "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", съобщават от общината.

Екипите на центъра за управление на трафика на Столичната община подпомагат движението, като приоритет се дава на градския транспорт.

От общината препоръчват на гражданите да използват метрото, буферните паркинги по метролиниите и наземния градски транспорт за придвижванията си в града.

Кметът на Столична община разговаря със СДВР за създаване на организация за преминаване на линейките на Спешна помощ и колите на пожарната през кръстовището на "Орлов мост".

За транзитния трафик от общината препоръчват да се използва Северната скоростна тангента.

Към момента поради протести в центъра са затворени за движение: бул. "Цариградско шосе" от "Алея Яворов" до Орлов мост, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от ул. "Ген. Гурко" до ул. "Шипка", бул. "Цар Освободител" от бул. "Кн. Дондуков" до ул. "Г.С. Раковски".

Автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбусни линии 4, 5, 8 и 11 са отклонени както следва - автобусите от линии 9 и 75 обръщат на Военна академия "Г.С.Раковски".

Автобусите от линии 84, 184, 280, посока Орлов мост обръщат преди Орлов мост и обратно по маршрута си.

Автобусите от линии 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Др. Цанков", бул. "Алея Яворов" и по маршрута двупосочно.

Автобусите от линия 94 въртят на ул. "Ген.Гурко" и обратно по маршрута.

Автобусите от линия 213 в посока "Младост" са отклонени по бул. "Мадрид", бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си.

Тролейбусите от линии 4, 5, 8 и 11 посока Софийски университет "Св. Климент Охридски" обръщат преди Орлов мост и се движат по маршрута си.

Тролейбусите от линия 5 посока "Младост" са отклонени до "Сточна гара" и се движат обратно по маршрута си до надлез "Надежда".