От камарата съобщиха още, че са внесли в МВР проект на инструкция за осъществяването на такъв достъп, подготвян в продължение на няколко месеца от нотариуси, предаде БТА.
Междувременно БНТ съобщи за столичанин, чийто апартамент е бил прехвърлен с помощта на фалшива лична карта на мъж от град Септември на име Йордан Гагов. Измамата е била разкрита и сега Димитър Димитров чака съдебно решение, с което "сделката" да бъде стопирана.
Фалшива лична карта с данните на истинския собственик на имота, но със снимката на този, който отива в кантората при нотариуса - това е една от схемите за жилищна измама, разказват нотариуси. Те могат да проверят документа с декодер, но няма как да знаят дали снимката на човека е същата.
Така станало и в случая с Димитър Димитров, при който нотариус издава на друг човек пълномощното, с което имотът му след това е прехвърлен на Йордан Гагов. Шефът на Нотариалната камара Димитър Танев разказва, че има специална лупа, която е получил от МВР. Няма задължение да я ползва, но тя може да му помогне, особено при по-големи сделки, да види дали личната карта е истинска. "Това е много трудно за фалшифициране, сигурно пак може, но това е много скъпа фалшификация. Лупата е като детектор - поглеждате под определен ъгъл и се виждат имената изписани долу, това е холограма, която не се вижда и хората не знаят за нея", обяснява Танев, но уточнява, че, все пак, това не е категорично средство, а и повечето му колеги нямат такива лупи.
Той казва, че ако ако нотариусите могат да видят в масивите на МВР дали човекът, който се изправя пред тях и същият като този от снимката на личната карта, ще е много по-лесно да се спират измамите.
От БНТ допълват, че техен екип е потърсил въпросния Йордан Гагов, който сам е продал на себе си апартамента на Димитър Димитров, в дома му в Септември. Не го намерили там, но майка му говорила с него по телефона пред камерата.
 "Има обвинения срещу тебе, че си присвоил на някакъв човек в София жилището, не ми е за никакви шеги. Телевизията е при мен. Моля те, искат връзка с теб и да се уточнят нещата, защото е много голяма болка", казва Димитрийка Томова на сина си. Не получава обаче отговор.
"Не е мързелив, просто неподходяща атмосфера около него, приятели, които го водят по кривите пътища", добавя жената.
След това Йордан изключва телефона си. По информация на телевизията той имал проблем с наркотиците и дори лежал в затвора за притежание на дрога. Според майка му сега си търсел работа в София в строителството.