Резултатите от второто класиране за прием в гимназиите след седми клас са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, и могат да се проверят на адреса: https://priem.mon.bg/.

В първите минути вместо второ класиране на сайта на просветното министерство се появи само първото класиране и това отново изнерви родители и ученици. Проблемът беше разрешен за десетина минути. От просветното министерство обясниха, че данните са били много, "наливали се " бавно и затова първо се видяло първото класиране, а по-късно и второто. 

Проверката се осъществява с входящия номер и с кода на седмокласниците.

Класираните на втория етап ученици следва да се запишат в училищата, в които са приети, с оригиналните документи от 13 до 17 юли, без събота и неделя, съобщиха от просветното министерство. Учениците, които са класирани и не се запишат, не запазват местата си.

Неприетите, некласираните и незаписаните ученици могат да участват в третото класиране, като подават ново заявление в училищата-гнезда или по електронен път. В заявлението за участие в третото класиране желанията се пренареждат и се посочват само паралелките, за които са обявени свободни места.

Свободните места за третия етап на класирането ще бъдат обявени на 19 юли на сайта на съответното Регионалното управление по образованието в страната и в училищата-гнезда.

211 седмокласници се придвижиха до най-желаното от тях училище в София

Общо 3273-ма седмокласници са подали заявление за участие във втория етап на класирането за прием в гимназиите в София. От тях 2521 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 408 момчета и 344 момичета, съобщи Ваня Станчева - председател на Областната комисия за прием на ученици в осми клас към Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град.

Тя отбеляза, че освен тези ученици във второто класиране са участвали и учениците, които са имали подадени заявления за участие в първото класиране, но балът не им е достигнал за нито една паралелка.

Във второто класиране в София са класирани общо 3484-ма ученици, като от тях 211 ученици са намерили своето място в училище, според желанията, които са написали в заявлението за първия етап, каза Станчева. От тези 3484-ма ученици 1860 остават на същото място във второто класиране, а 1413 са преминали на по-предни свои желания.

В първото класиране не се явиха да се запишат 517 ученици в София, съобщи Ваня Станчева. Тя уточни, че от тях 455 ученици са от училища без квоти, а от училища с квоти са 49 момчета и 63 момичета. По този начин успяха да влязат във второто класиране част от некласираните ученици в първото класиране, обясни Станчева.

Тя каза, че има ученици с бал около 200 и няколко точки, които са написали само желания за прием в паралелки, в които балът е 300 и няколко точки.

Към момента са некласирани във втория етап 428 ученици, от които 315 са от София, а 113 седмокласници са от страната.

Традиционно учениците от страната кандидатстват за конкретни училища и паралелки в София-град и тези ученици не са успели да се преборят за тях и не са класирани, коментира Станчева. Попитана какво да правят тези 428 ученици занапред, председателят на Областната комисия отговори, че след като всички ученици, които са класирани на втория етап се запишат в училищата - от 13 до 17 юли, училищата ще отчетат всичките свободни места и на 19 юли тази информация ще бъде изнесена от РУО София-град.

От 20 до 24 юли седмокласниците и техните родители могат да подават заявление за участие в третия етап на класирането за прием в гимназиите. Това ще стане, както при първия етап, в училищата-гнезда или онлайн.

"Третото класиране обаче е изключително рисково, защото ще има обявени единични свободни места в най-желаните паралелки, ако въобще има свободни места, ако някой ученик не се е явил", коментира Ваня Станчева. Тя отбеляза, че ако за първото класиране - за 26 свободни места в паралелка, са се борили много седмокласници, сега за едно-две или три места могат да се борят също немалко ученици. Това са единични бройки за прием и седмокласниците трябва да се отпишат от училището, в което са приети и затова третото класиране е рисково и този риск трябва да бъде внимателно премерен, отбеляза Станчева. Тя посъветва седмокласниците да преценят дали си струва да се откажат от мястото в училището, в което са приети, за да се борят за друго място, без да знаят колко други ученици и с какъв бал ще искат също да се класират в него.

Некласираните ученици трябва внимателно да проследят какви са баловете по училища и внимателно да напишат паралелките, съответстващи на техния бал, препоръча Станчева. Тя коментира, че "не е достатъчно само да желаеш да бъдеш приет в дадено училище, а балът трябва да ти стига за там".

На този етап не се закриват паралелки, информираха от РУО.