Отстъпили сме от идеалите и стремежите на Васил Левски и неговите съвременници. Това каза историкът проф. Пламен Павлов пред "Фокус" по повод 181-годишнината от рождението на Апостола на свободата, която отбелязваме днес.

По думите му има какво да наваксваме, от какво да се учим и дори от какво да се срамуваме, имайки предвид делата на хора като Дякона в едни много по-тежки времена.

"Васил Левски и неговите съвременници не правят никакви компромиси с националните интереси на България, като е важно днес да се разбере, че патриотизмът не пречи на европейските ценности и желание за изравняване със света. Левски не е обикновен човек, а свята личност който се  ражда веднъж на 1000 години, но не трябва да го превръщаме в икона", каза още той.

"Парадоксално е, че той е монах безсребърник, а в писмата му се говори най-често за пари. Това показва неговия прагматизъм и реализъм. Той не е някакъв мечтател фанатик, а човек който си е поставил за цел да освободи България. Реално погледнато той успява да го направи", обясни той.

Проф. Пламен Павлов допълни, че Левски мечтае за България в нейните реални етнически граници, като идеите му не са били наивност.

"Независимо от десетилетията на нихилизъм и днес има хора, напомнящи за идеалите на Апостола", каза още историкът.