"Другата седмица ще вкараме в парламента нов законопроект - български истински светци, хора, които са дали живота, като Левски и Ботев, да не могат да бъдат свързани с търговски марки", съобщи тази сутрин пред Нова телевизия лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

"Вие представяте ли си аптека "Марешки" - "Васил Левски" - това е супер жалко", добави той.

Ако такъв закон бъде одобрен, това означава, че ще бъдат ударени например футболните отбори "Левски" и "Ботев".

Марешки коментира и внесeното вчера в Народното събрание от "Воля" проектoрешение за мораториум върху разходите за въоръжаване. От партията искат да се спрат проектите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини за 3,3 млрд. лева.

"Граничим с държави, с които сме приятели. Не мисля, че от някоя от тях имаме заплаха за нападение, особено по въздух. Това е излишен лукс", аргументира се той.

По думите му това е дезертьорство спрямо българския национален интерес и парите могат могат да бъдат изхарчени много по-полезно.

"Не смятам, че има заплаха за националната ни сигурност. Тя е много по-заплашена от бедността и корупцията, отколкото от някакви външни фактори. Първо да се справим с тези проблеми и след това, ако останат някакви пари, да ги даваме за излишен лукс. Ние сме за оправяне живота в България, за инвестиране на тези пари в младото поколение, за да решим демографския срив. Когато останат пари, тогава да си купуваме луксозни играчки", подчерта зам.-председателят на парламента.

Той се закани партията му да иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов.

"За грабежа с тези самолети няма да подкрепим правителството. Смятам, че това е краят на така наречените патриоти", допълни Марешки.

По повод темата за строежа на АЕЦ "Белене" депутатът бизнесмен пък заяви:

"Централата няма как да бъде построена без руско участие. Търсим външен инвеститор, подкрепяме правителството в това. Ние обаче имаме друг поглед - не смятам, че авансово трябва да се свали мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене". Те да си водят преговорите и когато дойдат в парламента с конкретно решени, тогава ще свалим мораториума и ще одобрим сделката".