След като в някои електронни медии се появиха информации за изтекла кореспонденция между заместник-министъра на електронно управление Михаил Стойнов и изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов от доставчика на ИТ услуги за публичната администрация обясниха, че става дума за фалшив сигнал. "Няма да допуснем да бъдем въвлечени в опитите за дискредитация на изборите", категорични са от компанията.

В сигнал до медиите се казва, че става дума за имейл между Стойнев и Филипов, в който първият изпратил части от код с инструкции "може да се използва", както и че го чака да каже дали е ок, за да продължи със стъпките.

Подателят на сигнала се идентифицира като държавен служител, който иска да остане анонимен, но коментира, че му се струва, че това е "пряка подготовка за подмяна на резултати, с или без машини".

От "Информационно обслужване" обаче са категорични, че в случая не става дума за нарушение, нито дори за съществуващ имейл. И изпратиха позиция до медиите, в която пише: 

Електронно съобщение с подобно съдържание не съществува и публикуваното в медиите от изпратения сигнал е фалшиво.

В направения от експерти на компанията анализ на приложения изходен код, който е публикуван днес в някои медии, се установи, че това е фрагмент от публикуван през 2014 г. в публикация от сайта Бивол софтуерен код за проверка и изчисление на резултатите от парламентарни избори за 2013 г. и 2014 г. според методиката, описана в Изборният кодекс.

Посочени са и авторите на тази програма, създадена, според тях, на принципа, по който "Информационно обслужване" създава софтуера за компютърна обработка на изборни резултати. Самият софтуерен код, предмет на публикациите днес и претендиращ, че е част от комуникация през 2023 г., може да бъде намерен отново с цитирани автори и в платформата, в която се публикуват системи с отворен софтуерен код за свободно ползване, с дата на последно обновяване от 2017 г.

"Извън тази ясна фактология, която категорично доказва, че споменатият сигнал до медиите е опит за манипулиране на общественото мнение в изборния ден, чрез насаждане на напрежение и съмнение в изборния процес, сме длъжни да подчертаем, че "Информационно обслужване" обработва резултатите от различни избори в България от над 20 години, водени от абсолютен професионализъм и принципност, съзнавайки голямата отговорност на компанията като част от процеса на провеждане на честни и демократични избори", гласи още позицията на "Информационно обслужване".