Камарата на строителите в България също поиска оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Това се посочва в позиция на Камара на строителите в България /КСБ/, изпратена до медиите.

В позицията се изразява категорична подкрепа към колегите им от Българска браншова камара "Пътища", които на 8 октомври 2021 г. проведоха трети национален протест.

В позицията се изразява недоумение и възмущение от поведението на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е поканило на среща собственици на фирми и след това не се е явило на нея.

"Няма да коментираме казаното по този повод от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова. Само бихме желали да й обърнем внимание, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 000. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова "хвърля" цифри и понятия, които очевидно не разбира", се посочва в позицията.

От КСБ припомнят, че поддържат единствения в страната Централен професионален регистър на строителя и според информацията в него към края на август т.г. в регистъра са вписани 6348 фирми в различните категории. Членуващите в ББК "Пътища" са и наши членове , както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство, се заявява в позицията.

Малко по-рано в телевизионно интервю служебният регионален министър Виолета Комитова заяви, че "в Агенцията на труда не се забелязват масови уволнения и съкращения в строителни фирми, защото кризата не засегна строителния бранш. Тези, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят и да кажат от кои фирми са".

Тя обяви, че вече е отправила покана към собствениците.

"Вечерта от браншовата камара ми отговори: "Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация". Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог", отбеляза Виолета Комитова.