Провал на срещата на пътните строители с ресорния министър Виолета Комитова. По нейните думи не са се явили поканените собственици на фирми, а според протестиращите самата тя е провалила срещата. В крайна сметка протестът се премести пред Министерския съвет, където работниците от пътностроителните фирми искат оставката на Комитова. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

За да се реши въпросът с неизплатените пари, министърката покани собствениците на фирми на среща, като изрично подчерта, че поканата не важи за упълномощени лица или посредници. "Разговори за политики могат да се водят единствено и само с тези, които управляват огромния капитал на тези фирми. Ние сме поканили собственици на фирмите, а не да взимаме решение под натиска на протестиращи", уточни и заместникът ѝ Валентин Граматиков. "Решаването на проблема може да стане само със собствениците на фирмите, защото става дума за договори между държавата и фирмите, както и за решаване на юридически проблем", допълни другият заместник - Иван Шишков.

По-късно обаче от МРРБ обявиха: "Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова покани днес на среща всички собственици на фирми, които участват в протеста, организиран от Българска браншова камара "Пътища". Собствениците на фирми не дойдоха и заради това среща не се осъществи".

Снимка: БТА

"Повече от четири месеца МРРБ провежда срещи с представители на Българска браншова камара "Пътища", с представители на фирмите, с профсъюзи и с работници - всичките без особен успех. МРРБ счита, че е дошло време за разговори със собствениците. Зам.-министър Иван Шишков отново повтори, че ръководството на МРРБ очаква поканените собственици на строителни фирми да дойдат на среща в министерството", се казва още в съобщението. Очаква се брифинг за медиите в 14 часа днес.  

Снимка: "Булфото"

Представителите на пътния бранш пък, 15 минути след като влязоха на преговори в МРРБ, излязоха при протестиращите и обявиха, че от министерството не искат да има среща. И протестът се премести пред сградата на МС, като председателят на УС на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков каза, че са поискали среща със служебния премиер Стефан Янев.

Инж. Георги Златев - член на Контролния съвет на Браншова камара "Пътища", предупреди, че има опасност пътищата през зимата да останат непочистени. "Освен нашите искания до момента за разплащане на задълженията на държавата, вече искаме този министър, който е министър на строежите и който неглижира един цял бранш, който кани на среща и няма доблестта да слезе на тази среща и да говори с хората, вече искаме и нейната оставка. Този, който я е назначил, този, който я съветва, крайно време да я махне от поста, който той не заслужава", каза инж. Златев.

Снимка: БТА

А по-рано от регионалното министерство притоплиха стара идея - да бъде платено на фирмите за изработени дейности в рамките на следващите две години. Заместник-министър Граматиков заяви, че министерството предлага споразумение, според което дължимите от държавата средства към пътностроителните фирми да бъдат изплатени в рамките на следващите две години - при договореност през бюджетите за 2022 и 2023 г. Разсрочено плащане предложи още през септември и финансовият министър, тогава Асен Василев.

Снимка: БТА

Зам.-министър Граматиков е категоричен, че не е възможно близо 1 милиард лева да бъдат отделени в края на 2021 г., за да се платят всички задължения към пътностроителния бранш, тъй като бюджетът за пътно поддържане и строителство е бил изчерпан още в началото на първия служебен кабинет. Зам.-министър Граматиков напомни и че вече са осигурени 100 милиона лева за зимно поддържане на пътищата за предстоящата зима и ако днес се стигне до разумно решение, тези пари могат веднага да тръгнат към хората от протеста.

В крайна сметка, резултатът е, че пътностроителните фирми ще протестират отново в понеделник в 8 ч сутринта пред Министерския съвет, обяви председателят на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков след като днешното недоволство приключи.