При първо прочитане в списъка с 620 действащи руски шпиони, разпространен от военното разузнаване на Украйна, няма хора в България. Има обаче връзка със страната ни - хора, които общуват с българския войнски съюз "Левски". Това каза изпълнителният директор на разследващото издание Bellingcat Христо Грозев пред Нова тв.

Спoред него става въпрос за доста разширен списък от хора, които са регистрирани на основния адрес на ФСБ.

"Доста разнороден списък. Няма само хора, които се занимават с шпионски действия в чужбина. Има и такива, които си работят от Москва. В него виждаме много стари познайници, свързани с екипа, който отравя политици в Русия, Такива, които са общували често с Константин Малофеев. Има и такива, които общуват с българския воински съюз "Левски". Това е една българска връзка", добави той.

Грозев твърди също, че и той е изготвил списък със 160 души, които са Пета служба на ФСБ и тяхната цел е да се създават дестабилизация в бившите страни на Съветския съюз.

"По някой път излизат от този диапазон и влизат в някои бивши социалистически страни. Това са руски бизнесмени или членове на посолството - трети или четвърти секретар. Има трима български граждани, които общуват много често с тази група. За едно от имената имаше и дела срещу него, награждавано е и пътува често до Русия", уточни той.