Началникът на Районната служба в Горна Оряховица, главен инспектор Георги Тодоров получи наградата "Пожарникар на годината - 2022". Отличието му бе връчено от вицепремиера и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев на церемония в Централния военен клуб в София, под патронажа на президента. 

Още снимки от церемонията вижте в галерията

Главен инспектор Тодоров заяви, при получаване на наградата, че професията на огнебореца е хуманна и благородна. "С годините разбрах, че да си огнеборец е призвание", добави той. 

В словото си вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че цялата дирекция "Пожарна безопасност" заслужава колективна награда. Той отбеляза, че голяма част от дейността ѝ не се вижда, защото е превантивна. Той отчете, че за 2022 г. са спасени близо 600 живота от служителите на ГДБП. Той отбеляза още работата на доброволците при справянето с кризи и пое ангажимент, че Законът за доброволчеството ще бъде бъде разработен и внесен в Народното събрание. Демерджиев показа и подарена му от посланика на Турция Айлин Секизкьок мартеница, която по думите му е символ на благодарност към спасителите и целия български народ за оказаната подкрепа при земетресението в Турция.

Снимка: Булфото

Държавният глава Румен Радев пък връчи почетния знак на президента на българските екипи от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Столичната община, 16-а авиационна база "Враждебна", Военномедицинската академия, Българския Червен кръст и Националната асоциация на доброволците в Република България. 

Радев връчи колективна награда на екипа на сектор "Специализирани оперативни дейности" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. 

"За мен е гордост да бъда патрон на конкурса "Пожарникар на годината", да бъда сред тези смели мъже и жени, които се утвърдиха като гръбнак в дейностите по спасяване и на които ние вярваме, че във всеки момент ще се притекат на помощ", обърна се държавният глава към участниците в тържеството. "Това са силните хора, силни със своята смелост, солидарност и себеотрицание и само такива хора могат да вземат решение в полза на другите и е чест за мен да бъда днес сред тези хора", допълни президентът. 

"Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора и трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и нашите спасители още същия ден с екипи и оборудване изпълняваха своя дълг по спасяване и съхраняване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо ниво България веднага да окаже помощ, бях сериозно обезпокоен, защото осъзнавах колко времеемко и трудно е да създадем организация и да пристигнем навреме", каза още Радев. 

Снимка: Булфото

  • В направление "Пожарогасителна дейност" победител е главен инспектор Николай Кирилов от регионалната дирекция в Кърджали.
  • В направление "Спасителна дейност" победител е старши инспектор Росен Калфин от районната служба в Кюстендил. 
  • В направление "Контролна дейност" победител е старши инспектор Владислав Ангелков от Районна служба - Кюстендил. 
  • В направление "Превантивна дейност" победител е старши инспектор Иван Гьошев, началник на участъка в Ракитово.
  • Награди за съществен принос в борбата с бедствията и пожарите, както и за развитие на доброволните формирования получиха: Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик, Пеньо Ненов, кмет на община Бяла и Стелиян Хараланов, член на Управителния съвет на "Националната асоциация на доброволците в Република България" и ръководител на доброволното формирование "Белово".

Част от наградените по време на церемонията са участвали и в спасяването на оцелели след земетресенията в Турция. Президентът Радев връчи награди на екипите от аварийното звено на Столична община, екипажите от 16-та авиобаза на Военновъздушните сили, включили се в превоза на българските спасители и хуманитарна помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската спасителна служба към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, участвали в спасяване на оцелели в земетресенията в Турция. 

Посланичката на Турция у нас Айлин Секизкьок изказа дълбока благодарност и признателност от името на турския народ на българските спасители, които се включиха в помощ на южната ни съседка след разрушителните земетресения. "Вие, скъпи приятели, бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки десетки наши синове и дъщери от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ", каза посланик Секизкьок. 

Снимка: Булфото

На церемонията присъстваха и министрите на отбраната и на вътрешните работи Димитър Стоянов и Иван Демерджиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др. 

"Благодаря на всички наградени за това, което са свършили в интерес на българското общество и на съседна Турция, каза пред журналисти след церемонията министър Стоянов, които определи действията на спасителите като "Героизъм в мирно време". 

Снимка: Булфото