Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Анастас Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н. Това сочат данните от социологическо проучване на "Галъп", финансирано от БНР, БНТ, "Нова Броудкастинг Груп" ЕООД и "Инвестор.БГ" АД.

15  на 100 от гласувалите за Радев са от възрастовата група 18-30 години. За сравнение от същата група гласоподавателите на Герджиков са с 4% по-малко - 11%. 

Тези с висше образование, подали своя вот за действащия президент, са 49%, докато при ректора на Софийския университет те са с 5% по-малко - 44 на 100. Впечатление обаче прави, че избирателите само с основно образование или по-ниско са повече при Герджиков - 9%, отколкото при Радев - 5%.

По отношение на местоживеенето гласувалите за професора в малко населено място (село) са 28%. За неговия опонент те са с 11% по-малко - 17 на 100. За сметка на това при Радев гласувалите от големите градове са повече, отколкото при Герджиков - 43% на 34%. Конкретно в София гласоподавателите на професора са с 1% повече.

По етническа принадлежност поравно и за двамата претенденти за президентския пост са гласували граждани от ромски произход. От турски с 13% повече са гласували за Герджиков. Българите, гласували за настоящия президент, са 94%, а за ректора на СУ - 82 на 100.