Сред животновъдите в Свиленградско е ескалирало напрежение заради щетите, които увеличената напоследък популация от вълци в защитена зона "Сакар" нанася на стопанствата. Това съобщи на официалната си Интернет страница РИОСВ - Хасково.

От екоинспекцията алармират за основателни съмнения, че някои от стопаните на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залагане на отровни примамки.

Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне. Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ.

Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др. На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек - хищник и преустановяване на използването на отрови.

За проблема стопани алармираха още през май пред свиленградското издание "Старият мост". Вълци нападали стадата в селата Михалич, Щит, Равна гора, Пашово, Студена. В началото на юли около 70-килограмов вълк бе повален с един изстрел от 32-годишният фермер и ловец край с. Студена Иван Петров. Дни наред звярът тормозил селото, нападайки стада с овци и кози. Последната му жертва била кротко пасяща си коза, на която прегризал гърлото.