Европейският съюз пусна в действие системата за проверка на т.нар "зелен сертификат", който се издава вече и в България. Съобщението дойде на фона на очакванията той да доведе до облекчаване на пътуванията. По този начин България става една от първите държави, в които се издават европейски здравен сертификат за пътуване. Той засяга ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19, предаде БНР.

Техническата система ще позволи сигурната проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността им. По време на проверката не се обменят или запазват лични данни, се казва в съобщението. България вече обяви, че старите здравни сертификати ще могат са се преиздават след 4-и юни. Това ще става само срещу номер на лична карта, номер на ваксинация и ЕГН. Преиздаването на стария български сертификат се улеснява заради отпадането на изискването за електронен подпис.

Освен България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша са свързани към европейския портал. Другите държави изчакват активирането на всички функции. Данните на ЕК сочат, че от 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала.

Регламентът за прилагане на общия Covid-19 сертификат за пътуването ще се прилага от 1 юли.