Излезе от печат "Речник на новите думи в българския език" (от първите две десетилетия на XXI век), който е дело на авторски колектив от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Изданието е третата част от серията лексикографски справочници, издавани от 2001 година насам, в които се документират най-новите попълнения в българската лексика.

В него са представени както думи, навлезли от други езици в началото на новия век, като емоджи, влогър, блокчейн, така и неологизми, образувани на българска почва, като блогороман, е-идентичност, еврочакалня.

В речник са включени са също семантично обновени думи, като облак, нови съставни названия и терминологични съчетания, като защитено училище, дигитално неравенство, кръгова икономика, молекулярна кухня, и нови фразеологизми - като перфектната буря.

"Речникът ще бъде полезен за всички, които се нуждаят от информация за значението и употребата на най-актуалната лексика и фразеология в българския език", отбелязват езиковедите от БАН.