Експерти са направили "сейфти чек лист", в който са разделени рисковите групи. Това е документ, който ще позволи, връщайки се обратно към нормалността, да не се получи ново заразяване с много заразени. Шансовете да живеем малко по-дълго с вируса е голям, защото вече в световен мащаб има над 4 милиона заразени. Нещата са доста разпространени. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него е много малко вероятно коронавирусът да изчезне. Докторът успокои, че няма да е толкова тежко, колкото при първата среща, но ще има пикове и в бъдеще.

"Основното нещо, което движи епидемията, е от една страна заразността на вируса, от друга е поведението на хората. Там, където продължава да има контакт между хората, където може да се разпространява вируса, той там се разпространява и оформя гнездо. Там, където хората са достатъчно дистанцирани и спазват мерките за ръце, за физическо дистанциране, там нещата не могат да се разгорят", казва д-р Александър Симидчиев.

По негово мнение много по-добре сме започнали да познаваме вируса. Въпреки, че няма експерти, натрупаните данни позволяват да се правят много по-мотивирани изводи. "Започва конвергенция на мненията, която е много по-систематична, много по-филтрирана. Истински големият проблем са хората, които ще попаднат в интензивно отделение, защото там е тясното място на здравната система", обясни д-р Симидчиев. Голямата част от това какво ще предопредели да се случи с този вирус вече не е самият вирус, а е поведението на хората.

"Доста различен вирус, трябва да учим още много, все още нямаме експерти по този вирус. Но драма нямаме, нещата са овладени. Трябва да спазваме правилата, да си променим поведението така, щото да не допуснем втори, трети и четвърти пик", завърши медикът.