През изминалата пандемична година интересът на българите към профилактичните прегледи, които им се полагат безплатно по Здравна каса, е бил изключително нисък, почти нулев. 

Д-р Деница Даскалова, която е общопрактикуващ лекар с около 4000 души в пациентската си листа, през изминалата календарна година не е провела нито един профилактичен преглед. 

Тя беше потърсена във връзка с проведена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която само 14% отговориха с "Да" на въпроса "Знаете ли какви профилактични прегледи ви се полагат безплатно?". Чуйте какво каза д-р Даскалова в подкаста "С какво ще запомним този ден?". С нея разговаря Елза Тодорова.

"Нямаше никаква активност от страна на самите пациенти, хората се бяха изпокрили. Включително бих казала, че занемариха и профилактичните си прегледи дори за жените, които са веднъж годишно при гинеколог, при мамолог, ендокринологичните прегледи и тези на хората, които са с хронични заболявания, също не се случваха в порядъка, който трябваше да се случват", обяснява д-р Даскалова. 

Според нея активността на лекарите да издирват пациентите си за профилактика също е намаляла: "По простатата причина, че в месеците след септември бяхме ангажирани предимно с болните от COVID, просто физически не оставаше време. Но неглижирането е взаимно, защото пък самите пациенти се страхуваха на какво ще попаднат в чакалнята или в съответното лечебно заведение".

През изминалата година и децата са разредили профилактичните си прегледи, като вместо на три месеца, са ходили на шест, или вместо през половина година, са се появявали през осем месеца. Затова пък по думите ѝ ваксинациите са спазвани стриктно. Забавяне е имало единствено през март и април, но след това те не са спирани и няма пропуски. 

Експертът обяснява и дали има интерес извън пандемията към профилактичните прегледи, както и какви беди можем да си спестим, ако ходим редовно на лекар:

"Българинът ходи на преглед само когато ножът опре до кокала. А профилактиката е важна, защото тя е най-доброто лечение. Като човек веднъж годишно в здраво състояние си направи рутинен преглед, при добре снета анамнеза опитният лекар би се насочил, ако има проблем, който е в зародиш. Когато му обърнеш внимание по-рано, избягваш вероятността да стане хроничен проблем или да изпуснеш потенциално начеващо онкологично заболяване и след това терапевтичният успех е много по-голям. Колкото по-рано хванеш едно заболяване, толкова по-голям е шансът за успех, за по-добър контрол на заболяването, ако се окаже хронично, или ако е онкологично, но хванато рано, вероятността за трайно излекуване и добра продължителност на живота е много по-висока". 

А наблюдението на д-р Радка Арнаудова, която има 40-годишен стаж, последните 15 г. от които работи като общопрактикуващ лекар в 25-то ДКЦ в София, е че интересът на българите към профилактичните прегледи е започнал да се събужда и хората като цяло добиват известна интелигентност по отношение на здравето си. 

"Има хора, които най-акуратно помнят кога са минали на профилактика и други, които пък ако ние ги попитаме дали искат профилактичен, се съгласяват. Рядко отказват с мотива, че нямат време например". В своята практика благодарение на профилактичните прегледи на свои пациенти, тя е откривала карциноми на простатата, на гърдата, или пък форми на анемия. По думите ѝ "още преди да се прояви някаква клиника, нещата се оправят много по-бързо и лесно". 

На какви прегледи при личния лекар имаме право, припомня д-р Деница Даскалова: "Един път годишно на профилактичен преглед, в който се оценява моментното здравословно състояние, снема се анамнеза за фамилни и хронични заболявания, които могат да бъдат проконтолирани и насочени към съответния специалист. По преценка на лекаря се правят лабораторни изследвания, които също са насочващи за преценка на състоянието. Освен това възрастните също подлежат регулярно през определен период години на имунизация, която се подценява и повечето хора дори не знаят, че има такова нещо".