"Гранична полиция" отбелязва своя професионален празник. По този повод министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът на дирекцията - главен комисар Светлан Кичиков, поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи.

По-натоварена в миграционно отношение остава българско-турската граница, съобщават от МВР. От началото на годината са регистрирани опити на 7349 граждани на трети страни да преминат през нея, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 243 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 6982-ма самостоятелно са се върнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

На българско-гръцката граница са регистрирани опити на 5209 граждани на трети страни да преминат нелегално в нашата страна, което е увеличение с 23 процента в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 160 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, гръцките гранични власти са задържали 28 лица на съседна територия, 5021 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Гърция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

От началото на 2020 г. на изход от България при опит за незаконно преминаване на границата са задържани 1609 граждани на трети страни. Голяма част от тях са с поискан бежански статут; 208 са установени на граничните пунктове, 1401 - извън зоните на ГКПП. На българско-сръбската граница са пресечени над 87 процента от опитите за незаконно преминаване на изход от страната, се посочва в съобщението.