От няколко години страната ни се намира в състояние на нулев миграционен натиск. България традиционно остава транзитна страна. Това каза пред БНР Радослав Стаменков, ръководител на българското представителство на Международната организация по миграция. В момента са заети около 15% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци. Към края на септември е имало настанени малко под 800 лица.

"Потокът на хора, търсещи убежище в България, спадна значително през последните години и месеци", посочи Стаменков в предаването "Преди всички".

При масовото затваряне на граници и рестрикции за свободно движение през пролетта заради пандемията, от МВР са регистрирали само 1 задържан за незаконен престой на територията на страната.

През летните месеци от май насам средно около 400-500 мигранти са влизали у нас, допълни Радослав Стаменков. "Тези цифри са в пъти по-ниски от цифрите през т.нар. миграционна криза в Европа отпреди няколко години."

Има единични случаи на заразени с коронавирус в центровете за бежанци. Настанените лица са снабдени с лични предпазни средства, поясни още Радослав Стаменков.

"Битовите условия в тези центрове са напълно нормални. Провеждат се информационни сесии за здравните норми. Има изградени карантинни помещения. Всички новонастанени минават през задължителна двуседмична карантина", увери Стаменков.