Това заяви Велин Хаджолов - бивш шеф на спецзвеното за оперативно тактически операции в ДАНС, който напусна, след като името му беше осветено в телевизионно интервю с журналиста Огнян Стефанов.
Той каза това по повод широко обсъжданата практика на агенцията от миналото лято, когато последователно на разговори бяха привикани емблематични лица от престъпния свят, сред които Николай Маринов - Малкия Маргин и Златомир Иванов - Баретата. (Виж линка долу)
"Цялата дейност на нашето звено е била насочена към националната сигурност. А тези показни акции са извършени с прокурорско постановление. Това, което се пише в медиите, отговаря само на 2% от истината. Аз съм работил 13 години в националната сигурност без да имам полицейска функция, но съму беден, че ДАНС трябва да има полицейски правомощия. В момента се определя някаква тенденция, и то в ГДБОП, да се съсредоточава много власт, това може да доведе до корупция, а това вече е опасно за държавната сигурност. По тази начин ДАНС може да стане функция на служба в МВР, което е абсурд", коментира още бившият служител.
Според него в момента в агенцията върви сложен процес, защото хората, които подадоха оставкии в последните дни, са изключителни професионалисти.
"Аз съм работил с тях, те в момента и като възраст сега са на върха на професионализма си", заяви Хаджолов.
На въпрос дали новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев е назначен, за да се прикрият нарушения на бившия заместник по времето на Петко Сертов Иван Драшков, той каза че не може да коментира, но заяви, че ако е така е много опасно.
"В България има една утвърдена традиция всеки нов началник да критикува предишната дейност на ведомството", каза той по повод на изказвания на Йовчев.
"Алексей Петров и Димитрина Захаринова - бившите съветници на Петко Сертов (които Йовчев уволни - б.р.) са изключителни професионалисти и те не са политически кабинет, а експертни. Те са едни от авторите на междуинституционалния модел за екипност и той вече действа на различни нива. Успяха да изградят качествена връзка между институциите и организациите. Ние с Алексей Петров сме били конкуренти в спорта, но се гордея, че сме работили заедно още от създаването на ДАНС", каза още ексслужителят на ДАНС.
По повод своето напускане, той заяви, че е бил поставен в ситуация, в която е трябвало да подаде оставка заради честта си.
"Осветяването ми е факт макар и описателно. Това беше отговорност към екипа ми, аз се гордея с него и трябваше да напусна", заяви Хаджолов.
Той отказа да коментира дали е имал нещо общо със сайта "Опасните", в основата на който стои скандалното оперативно дело за подслушване на политици и журналисти "Галерия". Единственото, което каза, е, че в "Опасните" е имало споменати служители и разработки, които са били държавна тайна.