Вътрешният министър Бойко Рашков коментира акцията на ДАНС, която вчера влезе на проверка в КЕВР и в енергийната борса в интервю по БНР.

"Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин", заяви Бойко Рашков. Той направи уговорката, че към момента не може да даде повече информация за проверката. По думите му тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и същевременно обеща, че "тези действия ще бъдат ежедневие оттук-нататък".

Вътрешният министър призна още, че не знае да има досъдебни производства по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство: "Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече", коментира Рашков. Той се закани, че всички строежи, започнати по време на управлението на ГЕРБ, ще бъдат разследвани докрай.

"Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона", заяви вътрешният министър.

"Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата". Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, "когато е започната магистрала "Хемус" и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона":

"Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? ... Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?".

 

Вицепремиерът, който ще отговаря за изборите с решение на правителството отпреди ден, оповести още, че ГЕРБ и ДПС са започнали да подготвят купуване на гласове още отсега, като се позова на информация, с която разполага.

"Ще упражняваме правомощията си по закон. Не делим хората на привърженици на една или друга партия, или на президента Румен Радев", заяви Рашков.