Екипи на ДАНС и МВР влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране. Акцията е започнала тази сутрин, иззети са документи.

Най-вероятно става дума за документи, свързани с търговията на ел.ток на енергийната борса.

Вижте снимки >>

От ДАНС потвърдиха за БНТ, че правят проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране и Българския енергиен холдинг. Според източници на медията в БЕХ се проверяват и поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура.

От КЕВР потвърдиха за акцията и допълниха, че са предоставили всички изискани от тях документи, като активно сътрудничат на разследващите.

По неофициална информация ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

 

ДАНС са влезли и в Българската независима енергийна борса. От там изискват документи за борсовите сделки с електроенергия на свободния пазар през последните близо 9 месеца.

Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов потвърди пред БНР:

"За пореден път получихме официално писмо от Държавна агенция "Национална сигурност" с искане за предоставяне на конкретна информация, свързана с дейността на борсовия пазар на електрическа енергия в България. И в момента екипа на енергийната борса подготвя исканата информация и, както всеки път, ще бъде предоставена на националната агенция. Енергийната борса е такъв тип институция, която съсредоточава доста конкретна информация не само за борсовия пазар, но и за пазара на електрическа енергия в България изобщо. Няма нищо необичайно в това специализираните органи да търсят тази информация от нас".

Според запознати се проверяват и данни за спекулативно изкупуване на електроенергия на свободния пазар, което е довело до дефицит и рязък скок на цените.

Снимка: Булфото

Вече са иззети документи от Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българския енергиен холдинг.

Акцията вече е приключила. Очаква се официална информация от службите.

Снимка: Булфото

Предишната акция на ДАНС и МВР беше през от август, когато екипите им влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК заради високите цени на тока на енергийната борса. Тогава бе оповестено, че прокуратурата е разпоредила на спецагенцията за национална сигурност да извърши проверка на рекордно високата цена на ел.енергията за бизнеса.

Тогава бе съобщено, че наблюдаващият прокурор лично е изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура.

През последната година неведнъж бизнесът се оплаква от прекалено високите цени на ел. енергията, които вече се отразиха и на инфлацията.