"До 31 август трябва да минат всички тестове и изпитания и третият лъч на метрото да влезе в експлоатация" - това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като тази сутрин направи инспекция заедно с министъра на транспорта Росен Желязков, финансовия министър Владислав Горанов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев.

"Гледам направеното - фантастични неща сме направили, никога не са правени. Не са могли. Прекрасни неща правят. Фантастично е, подземен град. След месец и половина-два софиянци ще бъдат доволни. Пускането на първия участък от третата линия ще е през юли - август. Тогава обаче ще бъде пуснато 8 км трасе - от "Красно село" до "Хаджи Димитър. На 31 август със сигурност ще са минали всички тестове и изпитания. Много удобни, на по 2-3 нива, страхотни и инженерни и архитектурни неща са направили колегите. По време на социализма имаше 4 км тунели на 2 места. Сега имаме 42 км. Всеки км струва около 45 млн. евро на км, а в Европа същите влакове струват над 100 млн. евро", каза Борисов след излизане от метрото", уточни той.

Министър-председателят отбеляза, че около самата спирка "Красно село" също е облагородено.

"Когато някой повдигне въпрос, само да каже думата корупция и свалям в метрото и тая тема не смеят да повдигнат. 150 млн. евро, влаковете са "Сименс", немски. Като тръгнеш да говориш, те ти викат: "Стига с това метро", елате на "Графа" да ви покажем 2 плочки" и толкоз - дебатът за София приключва. Вижте - за милиарди и понеже е под земята и вие считате, че това е даденост, а то не е. Комунистите защо не го построиха, а си направиха само НДК, за да си правят конгреси, защо не направиха това за хората?", попита риторично Борисов.

"На старите станции се монтират преградни стени", каза Фандъкова, докато се возеха в новата линия на метрото в посока станция "Бул. България".

"На тази станция имаме клипове как цялата станция се напълни с вода, подземна река влезе вътре. Наложи се да излеем бетон и машината мина през бетона, за да влезе в станцията. Най-тежки бяха "Орлов мост" и "НДК", каза Братоев.