Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с патриарх Неофит, за да поиска от Светия Синод по-строги мерки при провеждането на предстоящите великденски богослужения. Срещата в Синодалната палата ще бъде предшествана от извънредно заседание на митрополитите на Българската православна църква.

Премиерът съобщи, че е провел телефонни разговори с част от митрополитите, с които вече е обсъдил необходимостта от прилагането на по-строги мерки.

"Те съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно. И мисля, че при всички случаи ще намерим добри решения.", заяви Борисов.

Със същите намерения преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посетиха Синодалната палата. Срещата им обаче завърши с разминаване в посланията между двете институции.

И след като стана ясно, че Българската православна църква възнамерява да отслужи празничните богослужения по обичайния начин, премиерът инициира втора среща, обезпокоен от прогнозата на Щаба, че около Великден се очаква да настъпи пикът на епидемията.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Защото в момента спазвайки всички указания на Щаба пълзим бавно нагоре, но нагоре! Ние не сме на платото, не сме слезли от него, за да мислим за разпускане на мерките.", каза още Бойко Борисов.