Увеличеният брой на заразени с коронавирус последната седмица започна да затруднява здравната система. 1595 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 9038 проби - следователно 18% от изследваните са заразени, показа последната справка.

В болница остават 1792 пациенти, 112 от тях - в тежко състояние.

Няколко болници вече отправиха апел за помощ заради недостиг на медицински персонал, на места здравните заведения изпитват затруднения и с местата.

Изчерпаха се местата за лечение на коронавирус в болницата в Шумен. Лимитът от 85 легла е надминат и в лечебното заведение пациентите с инфекцията са 100. До вчера случаите са били насочвани към Варна, но вече няма такава възможност и това кара болницата да търси спешно решение. Липсват и достатъчно медицински специалисти, които да се грижат за болните, съобщи Нова телевизия.

Като решение на проблема се очертава разкриването на нови легла в болницата във Велики Преслав. Лечебното заведение ще трябва да приеме 20 души. Очакват се още положителни проби, снощи едва е приет последният пациент, от днес места няма.

Медицинският персонал е на критичния си минимум - 9 болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри - по-малка част от тях болни, останалите - карантинирани.

По данни на Единния информационен портал новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие в Шумен са 64. Заради критичната ситуация в Шумен днес заседава Областният кризисен щаб.

Апел вече има и от Кърджали. Рязко е скочил броят на новозаразените с COVID-19 в област Kърджали, в "Инфекциозното отделение" на единствената болница "Д-р Атанас Дафовски" в областния град, където в момента се лекуват пациентите с коронавирус, е изчерпана легловата база.

В момента в Многопрофилната болница в Кърджали са настанени 20 души в Инфекциозно отделение, 3-ма са в интензивния сектор, а около 200 са на домашно лечение.

Търсят се доброволци за болницата в Силистра. Ръководството на лечебното заведение набира кандидати, които да започнат работа в Инфекциозното отделение и COVID отделението. За всеки един от доброволците ще бъдат осигурени задължителните предпазни средства.

До тази ситуация се стига, тъй като заболеваемостта в Силистренска област рязко се е увеличила, съобщават от многопрофилната болница.

От болницата в Бургас също поискаха подкрепа от медици. МБАЛ - Бургас обяви, че персоналът е изтощен, а една медицинска сестра се грижи за 15 пациенти.

Два буферни диагностични центъра се разкриват в града, от понеделник там ще има COVID-поликлиника.

Досега обаче не се отзовал нито един доброволец от страната в помощ на лекарите.