Движението по пътя за София и Кулата бе блокирано малко преди 19 часа за десетина минути от около 500-те протестиращи, пристигнали с автобуси и леки коли от Банско, Разлог, Добринище и други населени места в района. Сред тях бяха и ръководители на община Банско, начело с кмета Георги Икономов и председателя на Общинския съвет Владимир Колчагов, предаде БТА.

"Ние искаме да живеем в икономически развити общини, искаме да опазим природата, но казваме "не" на екологичния рекет, който спира инвестициите и развитието на туризма", заявиха участниците в митинга-протест.
"Зелената мафия - крадец на нашето бъдеще. Да живее Банско!" , "Добринище подкрепя Закона за горите" - това можеше да се прочете на плакатите, които те издигнаха.

"Ние дойдохме да изразим нашата позиция - на Банско и на съседните общини, в подкрепа на Закона за горите, който под натиска на еколозите е на път да не бъде приет в този вид, в който трябва да бъде", заяви кметът на Банско. Според него така се слага спирачка на развитието на туризма и осъществяването на проекти като тези за ски зоните "Кулиното" и "Добринище". Икономов счита, че това касае и други общини в България.

На въпрос защо е избран Главен път Е-79 за протеста, кметът на Банско отговори, че тук може би ще бъдат повече забелязани и по-силно ще бъде чут гласът на хората, които защитават тези позиции.
Сред пречките, които по негово мнение се създават за развитието на туризма, са и спрените промени в Закона за физическото възпитание и спорта, отнасящи се до предоставянето на хижите за стопанисване от общините.

По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие, но до нарушения на реда и инциденти не се стигна.

По-рано днес и от туристическия бранш защитиха спрения Закон за горите, съобщи БНТ. На пресконференция в София се обединиха представители на общини, неправителствени организации и инвеститори. Те изразиха надежда, че ще се постигне баланс между техните искания и тези на еколозите в името на развитието на регионите и ски туризма.

"Ако младите хора, които протестират, бяха прочели закона, щяха да знат, че няма за какво да протестират. Но по мрежите се разпространява - дайте да спасим гората, а какво спасяват - нищо не спасяват", заяви Иван Тодоров от "Българска асоциация по европейско право".
Според него най-важна точка във вече спрения закон е получаването на правата върху горите чрез търг. Така спечелилият се задължавал да строи само това, което му позволи държавата. Това изключвало планината да бъде залята с бетон.

"Няма луд инвеститор на света, който да иска да убие кокошката, от която очаква да му снася яйца, даже не казвам златни яйца, а просто яйца, убивайки природата", каза пък инвеститорът Славейко Стойков.

Миналата седмица природозащитниците постигнаха победа в спора, след като парламентарната земеделска комисия прие на първо четене новите промени в закона, в които спорният чл. 54 за строежа на ски писти и лифтове без промяна на предназначението на земята отпадна. 

В понеделник пък кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Симеоновският и Драгалевският лифт ще бъдат пуснати до края на юли, най-късно началото на август. Това стана след среща с представители на собственика "Витоша ски" ЕАД и на Агенцията по горите, за да се намери решение на проблема с прочистването на просеките под лифтовите съоръжения.