Наградата "Златно перо" е вдъхновяваща и задължаваща. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията "Златно перо", състояла се снощи в Музикалния театър. Той връчи отличията на актьора Владимир Зомбори и на Чешкия център в София.

"Преди година на тази сцена БТА - националната информационна агенция на България, получи "Златно перо". Така че от опит мога да кажа, че това е вдъхновяващо и задължаващо. Вдъхновяващо, защото отбелязването на 125-ата годишнина на най-старата, под едно и също име, медия на България и признанието, което преди година получихме за създаването на специална редакция със специално пространство, посветено на културата на България, признание, което получихме и за възстановяването на емблематично списание "ЛИК", ни вдъхнови", каза Кирил Вълчев.

Той припомни, че от тази година списание "ЛИК" се разпространява със свободен достъп. Генералният директор на БТА отбеляза, че всеки може да чете електронното издание на сайта на БТА. Освен това, триста културни институции - национални и регионални библиотеки, университети, музеи и галерии получават списанието безплатно всеки месец.

"От друга страна, тази награда е задължаваща. Задължаваща, както е задължаващ талантът на г-н Зомбори, както е задължаваща неговата популярност заради спечелените, например, телевизионни формати. И искам да използвам възможността тук да се обърна към всички от клуба на съмишлениците, носители на "Златно перо" - да подкрепят новата инициатива на БТА, БНТ и БНР, наречена "14 века България в Европа", каза още Кирил Вълчев.

По думите му, вдъхновени от годишнини, които предстоят, като започнем от тази на приемането на християнството от българите преди 1160 години и завършим с годишнината през 2032 година, когато България ще отбележим точно 1400 години от първата си държава на европейска територия, нека да говорим не само за приноса на европейските пари в България, а и за приноса на българите в Европа. "Част от този принос са и талантите на България като г-н Зомбори", допълни Вълчев.

Генералният директор на БТА връчи "Златно перо" и на Силвия Дерибеева, програмен директор на Чешкия център в София. В изказването си той отбеляза, че с това отличие се отбелязва не само 75-ата годишнина на една от най-старите културни институции в чужбина на самата Чехия. "Ние отбелязваме и онези, да ги наречем, "български чехи" с голям принос в нашата история", каза той и изреди имената на историка Константин Иречек, на фабрикантите братя Прошек, на художника Иван Мърквичка, на Антони Колагин - архитектът, който прави първия благоустройствен план на София, строи Военния клуб, Военна академия и хотел "България".

"На мен много ми се иска и да почерпим от опита на чехите за това как разказват за своята страна в чужбина. И българите да го правим толкова добре, колкото и тях с инситтуции като Чешкия център", каза още Кирил Вълчев.

Снощи 24 културни дейци, както и сайтът Impressio, бяха отличени с наградата "Златно перо" в навечерието на 24 май. Те получиха наградите си на официална церемония тази вечер в Националния музикален театър в София. В чест на всеки от тазгодишните лауреати ще бъдат засадени 24 дръвчета в парк-комплекса "Камбаните".