Българският имунолог доц. д-р Влади Манев предлага алтернативна терапия на тежко болните с коронавирус - "Интензивна апаратурна тристепенна детоксикация с пурификация на тежко болин с Корона вирусна инфекция", при която, според думите му, фаталният изход ще е изключение.

Анализирайки резултатите от проучванията на генома на Covid-19 на учени от Калифорнийския университет и други университети в САЩ, публикувани в началото на април, доц. Манев формулира основния терапевтичен проблем като Тежка автоинтоксикация с вторично придобит Т-клетъчен имунен дефицит (нещо подобно, но без да е както с ХИВ инфекцията при СПИН).

"Токсичните ендогенни фактори при настъпващата тежка автоинтоксикация при болните с инфекция с Covid-19 е водещата причина за отключване на високорискови патогенетични процеси, често несъвместими с живота. Тяхното елиминиране от организма е невъзможно със стандартните методи за венозни инфузии с физиологични разтвори и други стандартни методи за интензивна терапия при тежко болните", коментира пред Dir.bg доц. Манев.

Той e разработил схема на тристепенна детоксикация, по която да се проведе терапията при тежко болните от Covid-19 - вижте тук >>

Първият етап от терапията предвижда провеждане на детоксикация чрез специализирана апаратура за "Екстракопорална карбосорбция".

"Методът е рутинен в клиниките по Клинична токсикология. Представлява съвременна апаратура с перисталтична помпа, която прокарва венозната кръв на интоксикирания през специална индивидуална заменяема шпула, съдържаща активеп въглен от кайсиеви черупки", обяснява имунологът.

Вторият етап предвижда да се използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус т. нар. екстракорпорална детоксикация със центрофужна плазмафереза.

"Трябва да се провежда двукратно през два дни като се елиминира по 1 литър плазма при всяка процедура и се провежда плазмозаместване с 500 мл физиологичен разтвор и 500 мл съвместима плазма от здрави донори, преболедуали Covid-19", обяснява Манев..

По думите му, прилагането на тези два метода на лечение може да са напълно достатъчни за овладяване на кризисното шоковото състояние.

Третият етап предвижда при клинична необходимост да се провежда селективна хемабсорбция с ползване на специални за целта индивидуални фирмени шпули и съответната апаратура, описана подробно тук >>

"Целта на прилагане на тази схема за интензивна терапия е да се постави под контрол и стабилизира състоянието болния в най-рисковия период. Това не е специфично противовирусно лечение срещу Covid-19, а е предназначен да има шанс да се преодолее кризисния животозастрашаващ период за тежко болните особено между 7-ия и 14-ия до 21-ия дни", казва доц. Манев.

По думите му след този период количеството на блокиращите антитела от ИгГ тип ще се повиши в значителна степен, за да може да поемат защитата на организма.

Това може да се случи при условие, че се провеждат адекватни персонализирани имунотерапевтични средства за коригиране на вторично придобития Т-клетъчен имунен дефицит за сметка на Т-хелперите. В противен случай броят на защитните т.н. "блокиращи" антитела срещу вируса, няма да са ефективни и има висок риск отново за рецидив на болестта или нова заразяване. Това е причината, поради която се проверяват 91 случая на излекувани от Covid-19 с нов рецидив на болестта или се проява ново заразяване, твърди доц. Манев.

Той е убеден, че въвеждането на тази интензивна апаратурна дву- или тристепенна детоксикация при тежко болните няма алтернатива и след откриване на специфично лекарство за Covid-19.