Консулът на Република България в Рим е оказал съдействие на българските граждани, които бяха блокирани на летището в Рим, за осъществяване на връзка с летищните власти и съответна логистика съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По-рано днес стана ясно, че около 300 българи са блокирани на летище "Чампино", след като полет на авиокомпания "Райън еър" е бил отменен поради гъста мъгла.

От полета са останали около 70 души в по-голямата си част българи и малка група чужденци. Някои от българските граждани (група от около 8 души), са тръгнали към гара "Термини" и са информирали, че са решили да отидат във Флоренция, откъдето да търсят алтернативни варианти.

Друга малка група се е отправила към летище "Фиумичино", с цел да си закупи билети за други авиокомпании.

До момента в Рим е останала група от около 35 български граждани, които са настанени в хотел. Авиокомпания "Райън еър" им е издала нови билети за полети на дати 10 и 11 май и им гарантира една нощувка, за да им бъдат заплатени следващите нощувки до датите на полетите. Според регламента на самата авиокомпания обаче, те трябва всеки ден да се заявяват в листата на чакащите на нейното гише на летището. Така има вероятност някои от тях да заминат и по-рано.

Посолството на България в Рим прави опити да съдейства за намирането на бус на изгодна цена, който компактно да извозва българските граждани до летището всяка сутрин до датите на полетите им, тъй като "Райън еър" не осигурява транспорт.

Дипломатическата мисия следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.

От МВнР уточниха, че българските граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони за спешни случаи на посолството в Рим:

За контакт: Телефон: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643 Факс: : +39 06 322 61 22 и +39 06 3224656 Дежурен телефон в извън работно време: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643

Права на пътуващите със самолет:

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htm