Бабата на 6-месечното бебе, което беше изоставено в блок столичния квартал "Люлин", не сигнализирала социалните служби за проблеми в семейството от страх детето да не бъде отнето. Това каза пред Нова тв Димитрийка Цанова от дирекция "Социално подпомагане" - "Люлин".

Родителите на момченцето живеели заедно с майката и сестрата на мъжа. Пред полицията те разказали, че изоставили бебето, защото младата майка била подложена на постоянен тормоз от страна на роднините на съпруга си. Причината - не успявала да укроти детето, когато то плачело.

Пред социалните обаче бабата казала, че помага на младото семейство. Редовно им давала пари, включително за медицинското обслужване на момченцето. Родителите не разполагали със средства и не получавали помощи, защото на името на бащата са регистрирани четири фирми.

Самият той страда от психично заболяване, но няма валидно ТЕЛК-решение. Майка му казала, че то не е подновено, защото пречело на сина й да си намери работи.

Към момента изоставеното дете е настанено в дома за медико-социални грижи "Свети Иван Рилски". Очаква се да бъдат направени експертизи, на базата на които да се реши дали бебето да бъде върнато в семейството, дали да отиде при роднини или да бъде дадено за отглеждане в приемно семейство.

Родителите отказаха да коментират постъпката си. Те нямат криминални регистрации.

Припомняме, че изоставено бебе е открито в столичния квартал "Люлин". Сигналът за намереното дете е подаден към 22:00 ч. вечерта в сряда. На място са изпратени екип на Спешна помощ и полиция.

Медицинският екип е установил, че бебето е на около 7-8 месеца и в добро здравословно състояние, за него са били полагани грижи и е било хранено. Детето е открито в кошче за автомобил с бележка, на която е било написано: "Да се даде на социалните. Успех!"

След това бяха установени родителите, които във вчерашния ден са давали показания в полицията по случая.