Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ стартира от днес засилени извънредни проверки, съобщиха от пресцентъра й. Те ще се извършват на територията на областите Варна, Бургас и Добрич. Ще се инспектират обекти с бързооборотни стоки, кетъринг фирми и подвижни обекти. Няма да бъдат подминати и сезонни будки, дори да са на територията на хотелски комплекси и къмпинги.

На 1 юни мобилните групи вече започнаха да проверяват плажовете, съобщи от Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й контролът ще обхваща абсолютно всички ивици, включително неохраняемите. Особено бързо ще се действа при сигнали за липса на достъп до някои от плажовете, каза Ангелкова. Тя уточни, че при проверките на мобилните групи около Варна вече са констатирани първите нарушения. Те са открити в комплекс "Ривиера". По думите на министъра на Златни пясъци всичко е по правилата.

Инспектори на БАБХ ще се концентрират върху проверка на документи, доставки и продукти. Те ще огледат под лупа и менютата по услугата "all inclusive".

Проверките ще продължат до края на туристическия сезон - 13 септември т. г. При инспекциите ще се следи както за административни и законови нарушения, така и за хигиената и поддръжката им. Търговците, които предлагат определени продукти, ще трябва да са в готовност да предоставят документи за произход и безопасност. Освен това ще се следят етикетите на предлаганите млечни продукти. Инспекторите ще проверяват дали в обектите за обществено хранене работят лица, които притежават редовно заверени лични здравни книжки.

снимка: БТА

 Целта на традиционните тематични проверки е да се обезпечи безопасността на туристите по отношение на храненето, да се гарантира сигурността и здравето им по време на летния туристически сезон, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, собственици на заведения и хотелиери, за да могат потребителите спокойно да посрещнат дните от своята ваканция, обобщават инспекторите. Те уточняват, че ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности или да използват за това горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99.