Министерството на образованието и науката обяви 6 ноември, понеделник, за неучебен ден за всички училища с избирателни секции, предава БНТ.

Заповедта е въведена заради втория тур на местните избори в неделя, 5 ноември.

Учениците в страната се връщат отново в клас във вторник.

Миналият понеделник също беше неучебен за учениците от учебните заведения с избирателни секции, тъй като първият тур на вота се проведе на 29 октомври - неделя.

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по-рано тази седмица.

На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове - кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна.