Без напрежение протича 45-ият ден на протестите срещу правителството и главния прокурор. 

За тази вечер недоволните граждани подготвиха нова протестна акция в столицата. Първо демонстрантите наредиха двайсетина малки колички играчки под прозорците на Министерски съвет и обявиха, че това е нов "автопарк" за премиера Бойко Борисов. Те пуснаха по уредбите пред президентството песента на Тодор Колев "Камион ме блъсна" като поздрав към лидера на ГЕРБ.

"За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера", заяви един от организаторите на протеста от Отромното трио - Арман Бабикян.

"Сега ще бута малките джипки в килията. Все пак няма да е самичък там", коментира колегата му адвокат Николай Хаджигенов, който обяви, че за 2 септември от 8 часа пред бившия Партиен дом е насрочено "Велико народно въстание" - на тази дата управляващите трябва да съберат 120 гласа в парламента, за да започнат обсъжданията по  новата Конституция, написана от ГЕРБ, които искат и свикване на Велико Народно събрание.

Снимка: БТА

След това майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" дадоха начало на масово палене на свещи под мотото "Да запалим свещ, за да разцепим мрака!". Свещите, изработени от жените, бяха поставени "за да разсеят мрака от сградата, която е тъмна вече 45 дни". 

Кадър от bTV

Вижте още снимки >>

Малко преди началния час на акцията на недоволство на възрастна жена ѝ прилоша и се наложи на мястото да пристигне екип на Спешна помощ. Оказана ѝ е медицинска помощ.

Както всяка вечер, и тази се провежда традиционното шествие на протестиращите от Министерски съвет до Орлов мост.

В 20,30 часа пък започна станалият традиционен от няколко дни контрапротест срещу блокадите. И тази вечер недоволни от палатковите лагери и затварянето на кръстовището се събраха на тротоара на бул. "Ситняково" до румънското посолство. Именно там стана инцидентът с потрошената кола на жена, която опита да пробие стената от протестиращи. 

"Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки", така събралите се около 40 души определиха своята демонстрация, съобщи БНР. Проявата бе огласена от скандирания "Оставка, Радев", "Изчезвайте от Орлов мост", "Вън катуните от София", "Яйцата - на пазара, не по сградите".

Те настояха за оставката на президента Румен Радев заради това, че противопоставил хората едни срещу други.

И планират голям митинг през следващата седмица, за което очакват разрешение от Общината, защото, както подчертаха, са законно протестиращи и защото демокрацията означава закон. Всяка вечер организаторите уточняват, че са подали заявление за акцията си и полицията я охранява. 

В същото и днес протести има в различни градове на страната, най-големите в Пловдив и Варна.