Въпреки забраната на екоминистъра Емил Димитров, на Седемте рилски езера отново превозват туристи с джипове, сигнализираха очевидци пред БНТ.

Тази сутрин потокът от желаещи да посетят езерата бе огромен. Опашката пред касата на лифта от "Пионерска" до хижа "Седемте рилски езера" се извиваше чак до паркинга. Младежи, стоящи отстрани, предлагаха на чакащите да се качат с джип срещу 15 лева. На пътя, водещ към езерата, бе поставена бариера, охранявана от полицейски автомобил.

Снимка: БНТ

Вижте още снимки >>

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 13 август беше забранено нерегламентираното превозване на туристи до езерата с джипове. Контрол върху това дали автомобилите продължават да се движат или не, осъществяват служителите на парк "Рила", както и от РИОСВ-София.

"От днес офроуд "Седемте рилски езера" се затваря, както и автомивка "Седемте рилски езера" се затваря. Хората от този лифт нагоре ходят пеша. Те идват да се любуват на природата, ние трябва да пазим природата за идните поколения. До тук може да дойдат с лифт. За извънредни случай, линейки, неща, които са ясни, може да се ползва този сервизен път, защото това е сервизен за лифта. За всички други цели, има си лифт, пътека. От тук нататък също е пътека. Да заповядат и да се любуват на нашата природа", коментира тогава решението си министър Димитров.

Оказа се, че от услугите на джиповете се възползват предимно туристи, които искат да си спестят дългото чакане, за да се качат на лифта. Освен, че застрашават екоравновесието в района, автомобилите пречат и на хората, които са решили да стигнат пеша до Седемте рилски езера.

Джиповете обаче поемаха по обиколни пътища и отново изминаваха разстоянието до границата с Национален парк "Рила", която е малко преди хижата. Там пазят служители от "Паркова охрана". От дирекцията на парка казаха, че е издадено разрешително само за един високопроходим автомобил.

Д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция "Национален парк Рила":

"До 24-и този месец август - за извозване на материали и посуда във връзка с приключващия лагер на общество "Бяло братство" - България. Други джипове не се допускат".

Записани са обаче номерата на 12 автомобила.

Представители на Бялото братство днес събираха багажа си и се изтегляха от района на старата хижа "Рилски езера", до Рибното езеро.

Те извозваха с коне и събраните от тях отпадъци.

"Това е нашата природа, това е нашето богатство, това е нашата красота неизмерима и ние трябва да я съхраним", заяви Илонка Джалева.

Конете с товара слизаха до лифта, където ги чакаше джипът с издаденото разрешително.

Д-р Стефан Кирилов, гл. експерт в Дирекция "Национален парк Рила": Почистват района, след което се предава с приемо-предавателен протокол между дирекция "Национален парк Рила" и общество "Бяло Братство" -България.

За да не се допускат джипове на защитената територия на парка, са командировани служители и от други места, каза още Кирилов. В района имаше туристи от различни места.

"Който не е посетил Седемте рилски езера, няма представа от красотите на държавата ни", споделя Георги Георгиев.

"Днес тотално съм изненадан. Днес е голямо стълпотворение", каза пък Данчо Филипов.

Дейностите по рекултивацията на регламентираните туристически пътеки в района вероятно ще бъдат възобновени след седмица ,когато се очаква да намалее туристическият поток.