В 44-ия ден на антиправителствените протести в столицата вече два пъти беше блокирана сградата на БНТ на улица "Сан Стефано". От сдружението БОЕЦ поискаха генералният директор Емил Кошлуков да подаде оставка. Подготвя се трета поредна блокада. 

Какъв е проблемът с барикадите, законно е в крайна сметка, заяви адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио" на брифинг пред МС тази вечер. Той посочи, че самият Бойко Борисов е казал барикадите да не се пипат. Но вчера в Пловдив така ги пипнаха, че ги изринаха насила, коментира Хаджигенов. Същевременно барикадите тук стоят повече от 30 дни, както в Стара Загора стояха дълго време, във Варна, даде пример той.

Хаджигенов коментира още, че не се подават уведомления за протести, защото например вчера в Пловдив 24 часа по-рано са подали уведомление и кметът е отказал, макар че режимът е уведомителен и той не може да забрани. Това е порочно, незаконно, по тази причина настоявам да не се подават заявления, а и при положение, че сме 43 дни в национален протест, са уведомени, че има протести, отбеляза той.

Хаджигенов каза също, че вчера в Пловдив шестима души са тествани за алкохол. Откога се налага с дрегер да се тестват хора, които не управляват моторни преводни средства, самото действие е незаконно, допълни той.

Снимка: БТА

 

Толерира се насилие и нарушаване на закона от страна на властта, а всички ние сме сочени за терористи, заяви още Хаджигенов.

 Остават блокирани централни софийски кръстовища.

Към 19,00 обстановката на Орлов мост бе спокойна. Тази вечер на Орлов мост бе прожектиран филм за протестната зима в Украйна. Лентата е символична и трябва да покаже и на българите как се прави протест и блокада.

Снимка: БТА

Около 18 часа в лагера дойде и бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която заяви, че там са нейните приятели и идва да ги подкрепи:

"Днес имам разрешение от съда, за да отида на лекар и Орлов мост ми е по маршрут. Не съм избягала".

Майките от инициативата "Системата ни убива" пък организираха пърформанс с варене на компоти пред Министерски съвет, правейки препратка към полицейската акция, при която беше иззет казан за варене на ракия, поставен в трафопост в столичен квартал.

И тази вечер протестното шествие тръгна в 21 ч. от Триъгълника на властта към "Орлов мост".

Снимка: БТА

Междувременно, на бул. "Ситняково", където преди няколко дни имаше ескалация на напрежение, тази вечер се проведе демонстрация срещу насилието.

Снимка: БТА

Събралите се обявиха, че всеки ден до неделя между 20 и 22 ч. ще бъдат на това място, за да покажат несъгласието си с блокадите в София и агресията. Техният протест се провежда на тротоара и няма затруднение в трафика по платното.

Хората уточниха, че демонстрацията им е законна и са уведомили Столична община за проявата. Според тях другият протест не е мирен и затова са внесли подписка в СДВР за нарушаването на обществения ред в София.

Сред събралите се хора в Пловдив се намираха и част от протестиращите, които участваха в изграждането на палатковия лагер на моста над река Марица снощи. Те се оплакаха, че са дърпани и влачени от полицията в опит да се разчисти пътното платно.

От полицията са проверили 30 души, за 10 от тях е установено, че са с криминални прояви. От проверените за алкохол, шестима са дали положителни проби.

По-късно протестиращите отидоха и пред сградата на полицията, за да изразят недоволството си. Големият протест в Пловдив е разрешен за другия четвъртък.

Поредна вечер на протест и във Варна. Протестът преминава по по-различен начин. Там имаше създатели на българска машина за гласуване, които са категорични, че тя не може да бъде манипулирана.

Представиха изобретението си пред протестиращите, които пък от своя страна са направили импровизирана изборна секция, наречена "Свободна Варна".